Sagnet om Palnatoke

Sagnet om Palnatoke

Sagnet om vikingen Palnatoke starter omkring den tid, da Harald Blåtand havde vundet Danmark og gjort befolkningen til kristne mennesker.


Palnatoke var viking og tjente i kongens gård. Men han var ikke som alle andre vikinger. Han var bedre end de fleste til alle slags idræt, våbenbrug og var meget bevidst om det selv. Han var ikke bleg for ar prale lidt over for de andre i kongens gård og derfor var der mange der var misundelige og sure på ham.
Hver aften sad alle vikingerne inde i den store hal og drak og spiste. Én aften havde palnatoke drukket mere end meget og begyndte at prale med sine utrolige færdigheder.

Han sagde at han var så god til at skyde med bue og pil, at han med lethed kunne ramme det mindste æble liggende på en pind. Som sagt havde Palnatoke mange fjender og de så deres snit til at få ram på pralhalsen Palnatoke. Så de ændrede Palnatokes historie til, at palnatoke gik og pralede med at ahn kunne ramme det mindste æble på en lille drengs hoved. Kongen hørte den falske historie og besluttede at tage Palnatoke på ordet.

Kongen folangte at Palnatoke skulle lægge æblet på hovedet af sin egen søn. Palnatoke blev klar over at hans uvenner måtte stå bag ved dette, men ville ikke løbe fra sit ord. Han måtte tage udfordringen op. Da dagen oprandt stillede han drengen med ryggen til sig selv, så han ikke kunne se hvornår pilen susede mod ham og måske forskrække ham så han ville bevæge sig. Palnatoke bad drengen stå helt stille og ikke sige en lyd.


Derefter gik han et stykke væk og tog tre pile fra sit kogger og spændte den ene på bugen. Spændingen steg blandt de mange der var kommet for at se på. Hvis Palnatoke skød forbi ville han være til grin resten af sine dage og hvis ham ramte den mindste smule forkert ville han dræbe sin egen søn.
Nu gjaldt det ! Han spændte bugen, sigtede og skød pilen afsted.


Pilen ramte lige midt i æblet uden så meget som at røre drengen. Kongen ville gerne vide hvorfor Palnatoke havde gjort tre pile klar.
Palnatoke svarede at de to andre var tiltænkt kongens bryst hvis han ikke ramte. Fra den dag af var Kong Harald Blåtand og Palnatoke uvenner.

Alle spejdere i Palnatoke gruppe hører sagnet om Palnatoke på et eller andet tidspunkt i deres spejdertid og historien bliver jævnligt genopfrisket ved gruppearrangementer. Også i vores "våbenskjold" kan man finde kendetegn fra sagnet. Nemlig de tre pile der sidder i barken, ligesom vores gruppeblad hedder Pilen.

Palnatoke billedePalnatoke billede